عضو کميته حافظه جهاني شاهنامه بايسنقري را رونمايي کرد

به گزارش ميراث آريا (chtn) مسئول امين اموال و نسخ خطي مجموعه فرهنگي تاريخي گلستان در اين مراسم گفت: اين کتاب 598 ساله به دستور شاه بايسنقر ميرزا نواده شاه تيموري درسال 833 هجري قمري توسط جعفر بايسنقري کتابت شد.

بهناز تبريزي با اشاره به کاربرد معرق چرم در داخل جلد کتاب در ادامه خاطرنشان کرد: جلد اين کتاب با ترکيب سه شيوه جلدسازي شده و داراي مواد لاکي، نقاشي و پوشش طلا است.

بيان اينکه شاهنامه بايسنقري با شمسه و سپس مقدمه‌اي در مدح شاه آغاز شده است داشت: در صفحه پاياني اين کتاب امضاي جعفر بايسنقري را نيز مي‌توان مشاهده کرد.

به گفته اين کارشناس مسئول در مجموعه فرهنگي تاريخي گلستان: تدوين اين مقدمه باعث رواج بيشتر شاهنامه در ايران و در سراسر جهان شد.
تبريزي اضافه کرد: اين کتاب به قطع رحلي داراي 700 صفحه و هر صفحه داراي 31سطر و هر سطر داراي 3بيت به قلم نستعليق بر روي کاغذ خان بالغ نخودي کتابت شده است.

وي با اشاره به اينکه صفحه‌هاي دوم و سوم نسخه منقوش به تصوير شکارگاه است افزود:‌در اين اثر ارزشمند، نگارگري،‌ تذهيب، تجليد و ديگر آرايه‌هاي کتاب با استادي تمام انجام شده بنابراين تمام امتيازات لازم يک نسخه خطي را داراست.

اين کارشناس در مورد کتاب ارزشمند خمسه نظامي يکي ديگر از کتاب‌هاي موجود در مخزن کاخ گلستان گفت: اين کتاب در سال گذشته در فهرست آثار ملي ثبت شد و هم‌اکنون نيز مقدمات ثبت آن در فهرست ميراث جهاني در حال پيگيري است.

تبريزي با بيان اينکه خمسه نظامي در سال 914 هجري قمري کتابت شده است افزود: اين کتاب داراي 11نگاره و 706 صفحه است و شاعراني چون؛ حافظ و سعدي ادامه شيوه کار نظامي را دنبال کردند.

وي همچنين در مورد مرقع گلشن از جمله آثار مکتوب ديگر در مخزن کاخ گلستان گفت: 262صفحه از اين مرقع در مخزن کاخ گلستان و تعداد محدودي از آن نيز در موزه‌هاي کشورهاي ديگر نگهداري مي‌شوند.

اين کارشناس با بيان اينکه تمامي صفحات مرقع ياد شده داراي يک صفحه نقاشي و يک صفحه خطاطي است، افزود: کاتبان و نقاشان اين مرقع هم‌چون؛ بهزاد و آقارضا از جمله منحصربفردترين و معروفترين نقاشان دوره صفوي ‌بوده‌اند.

وي با اشاره به دوره‌هاي مختلف هر صفحه از اين اثر اظهارداشت: آغاز کتابت اين مرقع از جعفر بايسنقري آغاز و تا 400 سال پيش ادامه داشته است. /119

انتهای پیام/

کد خبر 1389032510